livseliksir.no © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use

 

NYHETER

 

Vi søker etter fysioterapeut/massør for snarlig tiltredelse.

For info se "ledig stilling"

YOGA

Yoga er en stadig mer populær måte å bevege seg på i vår vestlige verden, men Yoga er veldig mye mer enn bare en treningsform. Det handler nemlig i større grad om å vinne kontroll over sinnet og finne inn til det som er ditt sanne vesen, essensen av deg. Det som er deg uansett hvilke klær du har på deg, hvilken jobb du er i, om du er blant venner eller ukjente.

 

Yoga gir deg blant annet fysiske øvelser (asanas), pusteteknikker (pranayama), mantraer og meditasjons-teknikker som verktøy, slik at du skal kunne få oppleve økt selvinnsikt, økt balanse og harmoni i livet ditt og mer kontroll over kropp og sinn. Fysisk, mentalt og emosjonelt. Det krever disiplin og praksis over tid å komme dit, men prøv, så får du muligheten til å oppleve det. Og når du har erfart det, vet du hvordan det er og kan dele det med andre.

 

Kundaliniyoga

Yoga er en minst 5000 år gammel tradisjon fra India. Det er i første rekke en teknikk for å bli kjent med seg selv. Siden yoga kom til Vesten for drøyt hundre år siden, har tradisjonen forandret seg og yoga har i stor grad blitt en teknikk for å opprettholde fysisk og, til dels, psykisk helse.

 

Kundaliniyoga er en form for livsenergi som allerede finnes i deg selv. I henhold til den yogiske tradisjonen har vi ikke tilgang til all vår kraft, og vi mennesker anvender ikke hele vårt potensiale. Kundaliniyoga handler om å bli bevisst din kraft, bruke ditt fulle potensiale og øke din livsenergi.

 

Yogi Bahjan, mester i kundaliniyoga, introduserte kundaliniyogaen i Vesten på slutten av 1960-tallet, da han flyttet til USA. Hans landsmenn protesterte høylytt mot at han skulle lære bort kundaliniyoga helt åpent. I India hadde det alltid vært en hemmelig tradisjon, som lærtes ut direkte fra mester til utvalgte lærlinger. Yogi Bahjan, derimot, var av den oppfatning at Vestens folk, mer enn noen, hadde behov for hva denne yogatradisjonen kunne tilby. Med årene har kundaliniyoga blitt spredt over hele verden, og idag finnes det over 2000 lærere i 40 land.

 

Kundaliniyoga er en meget kraftfull yogaform, som er mer intensiv enn klassisk hathayoga og iyengaryoga, men mindre fysisk krevende enn ashtangayoga og poweryoga. I kundaliniyoga er det større fokus på den mentale og spirituelle delen av yoga. Det er en yogatradisjon for deg som søker etter en disiplin for både kropp og sinn. Mange av de yogaformene som læres ut på spa- og treningssentre idag, er fysiske treningsformer som har svært lite med sinn og sjel å gjøre. Yoga er mye mer enn fysiske kroppsstillinger. Yoga er en bevissthetstilstand osm man kan oppnå gjennom å ulike teknikker som eksempelvis kroppsstillinger, pusteøvelser og meditasjon. Yoga er et kraftfullt verktøy mot stress. Gjennom å trene yoga styrkes nervesystemet, hvilket gir økt energiflyt og mer livskraft.

 

Medisinsk yoga

I løpet av tusener av år har det utviklet segen rekke forskjellige yogatradisjoner, og i løpet av de siste 40 har enda mange fler kommet til. det finnes over 100 forskjellige typer, som er henledet ut fra de forskjellige tradisjonene. Medisinsk yoga kommer fra kundalinitradisjonen. 

 

Grunnen til at den har fått navnet Medisinsk yoga, er at den er forskningsbasert og så tilpasningsdyktig, at om du kan puste på egenhånd, kan du utføre den. Her i Vesten vil vi gjerne ha bevis for at noe virkelig fungerer, og har ikke like stor tillit til erfaringene som er gjort gjennom årtusenene. Derfor er det forsket mye på yoga rundt om i verden de siste årene. Endel av forskningen har foregått i Sverige, på Karolinska Institutet, Danderyd Sjukhus og Stockholms Universitetet. I forskerteamet på Karolinska deltok en kundaliniyogamester ved navn Göran Boll. Han har nå sat sammen programmer av dokumentert effektive øvelser, som kan tilpasses slik at de kan utføres av nesten alle mennesker. Du trenger slettes ikke være syk for at Medisinsk yoga skal kunne passe for deg. Den fungerer utmerket som forebyggende tiltak, og selv om øvelsene er meget enkle, er de også uhyre effektive. Selv veltrente har derfor stor nytte og glede av Medisinsk yoga. Det er i tillegg et krav at instruktører og terapeuter i Medisinsk Yoga har medisinsk grunnfaglig bakgrunn.

 

Medisinsk yoga er en ny yogaform i Norge, utviklet i Sverige av Göran Boll, leder og grunnlegger av Institutet för Medicinsk Yoga (IMY). Medisinsk Yoga er enkle og meget effektive øvelser  som er satt sammen til spesifikke serier. Sammensetningen av hver serie er gjort på bakgrunn av medisinsk forskning utført i Sverige og andre land. Øvelsene i Medisinsk Yoga skal også være mulig å tilpasse enhver, uansett alder, skade, sykdom eller mobilitet. Man må altså ikke være hverken sterk eller myk for å være med, samtidig som også veltrente har meget stort utbytte av denne yogaformen. 

I en klasse med Medisinsk Yoga er det fokus på åndedrettet og øvelsene, som utføres langsomt og innadfokusert. Du lytter og tar hensyn til din kropp og ditt sinn, slik at du til enhver tid behandler deg selv med kjærlighet og respekt. Vi har helst øynene lukket, slik at vi tar bort "flinkis-faktoren" fra timene , og fokus på det som skjer utenfor oss selv - og derved lettere holder blikket rettet innover for å oppleve hva som skjer i oss og med oss når vi gjør yoga . Øvelsene gjøres liggende eller sittende på myke ullmatter eller sittende på stol. Medisinsk Yoga kan brukes enten som et forebyggende/helsefremmende tiltak, som rehabilitering eller rett og slett for velvære og selvutvikling.

 

Forskning på Yoga

 

Det er i de senere årene blitt forsket en del på de helsemessige gevinstene ved å utøve yoga, og her følger noen eksempler på forskning og studier som er gjort i Sverige:

 

Studie på Danderyds Sjukhus 2009-2010:

Medisinsk Yoga som rehabilitering etter hjerteinfarkt

 

Studie på Danderyds Sjukhus 2009-2010:

Medisinsk Yoga ved forkammerflimmer

 

Forskning på Karolinska Institutet 1998, med oppfølging 2010:

Medisinsk Yoga for ryggproblemer

 

Kronofogdens Stressprosjekt i Stockholm 2010:

Medisinsk Yoga og stress på arbeidsplassen

 

Studie på Svedala Vårdcentral 2010:

Medisinsk Yoga ved høyt blodtrykk

 

Studie ved Stockholms Universitet 2000:

Yoga og KBT som stresshåndtering på bankansatte

 

Skoleprosjektet 1999:

Medisinsk Yoga og skolebarn

 

Søvnprosjekt Södertälje Kommune 1998:

Medisinsk Yoga og søvnproblemer

 

PostGiroprosjektet 1998:

Medisinsk Yoga og stress

 

 

Her kan du selv lese forskningsrapporter og resultater av studiene:http://medicinskyoga.se/medicinsk-yoga-svensk-forskning.htm

Vi tilbyr også:

 

 

 

 

 

"Så guddommelig er verden organisert at vi alle, på vårt sted og til vår tid er i balanse med alt annet"

 

Wolfgang von Goethe (1749-1832)

 

 

 

Kontakt:

 

lars@livseliksir.no

980 35 555